- Repositori Digital MACBA
- Llista de comunitats
– Comunitats
El fons artístic del MACBA està format per obres de tipologia molt diversa, que responen a la diversitat de suports emprats en l’art contemporani. A la comunitat fons artístic del Repositori Digital s’hi recullen tots els materials procedents de les obres de la Col·lecció MACBA nascudes digitals o digitalitzades posteriorment.
Aquesta col·lecció inclou els arxius digitals provinents de vídeos, pel·lícules i documents audiovisuals que formen part de la Col·lecció MACBA. S’hi poden trobar des d'obres de videoart i cinema fins a enregistraments de perfomances i accions artístiques. El MACBA digitalitza i conserva les obres audiovisuals al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Formen part d’aquesta col·lecció obres basades en el so: des de composicions musicals i gravacions sonores de veu o ambientals, fins a arxius sonors que constitueixen l’element principal d’obres més complexes. El MACBA digitalitza i conserva les obres sonores al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Consta dels arxius digitals provinents de fotografies que formen part de les obres de la Col·lecció MACBA. El MACBA digitalitza i conserva les obres fotogràfiques al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Recull els arxius digitals provinents dels elements de les instal·lacions de la Col·lecció MACBA susceptibles de ser digitalitzats. Els elements que constitueixen les instal·lacions són de naturalesa molt diversa. Dins de cada obra d’aquesta col·lecció hi trobarem relacionats els fitxers digitals dels quals en formen part. El MACBA digitalitza i conserva les obres al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Inclou els arxius digitals provinents de components gràfics com ara publicacions, plànols, cartells, documents i altres materials que requereixen ser produïts i preservats. Es tracta d’elements que formen part d’obres de la Col·lecció MACBA. El MACBA digitalitza i conserva les obres al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Aquesta col·lecció recull els elements de les mèdia instal·lacions de la Col·lecció MACBA susceptibles de ser digitalitzats. S’hi poden trobar els arxius digitals provinents d’enregistraments audiovisuals, sonors, material gràfic, fotografies digitalitzades, imatges fixes per a ser projectades i programari, pertanyents a instal·lacions que contenen elements audiovisuals. Els elements constituents són de naturalesa molt diversa i els trobem agrupats segons les obres de les quals en formen part. El MACBA digitalitza i conserva les obres al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Conté les aplicacions informàtiques que formen part de les obres de la Col·lecció MACBA. S’hi poden trobar programaris que constitueixen part essencial d’una obra, així com elements puntuals de software necessaris per a la presentació d’obres. El MACBA digitalitza i conserva les obres al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Conté els arxius digitals de les obres del fons artístic del MACBA basades en la projecció d’una o diverses imatges fixes. El MACBA digitalitza i conserva les obres al Repositori per a la seva millor preservació. Per tal de poder oferir el màxim d’obres per a la seva consulta pública, el Museu es troba gestionant la cessió de drets de propietat intel·lectual. És per aquest motiu que el nombre total dels arxius digitalitzats pot ser superior al dels arxius que es poden visualitzar actualment al Repositori.
Els fons documentals presents al Repositori Digital recullen tots els materials procedents de l’Arxiu i la Biblioteca del Centre d’Estudis i Documentació MACBA nascuts digitals o digitalitzats amb finalitats de preservació.
Les col·leccions documentals de l’Arxiu, que constitueixen agrupacions factícies de documents reunits amb posterioritat a la seva creació, inclouen publicacions d’artista, vinils, materials de difusió i cartells, entre d’altres.
Trobareu més documents al Fons Joan Brossa .
Trobareu més documents al Fons Joan Brossa .
El Fons Històric MACBA reuneix la documentació generada pel MACBA durant el desenvolupament de la seva activitat des de la seva obertura fins a l’actualitat. Aquest fons és imprescindible per documentar l’evolució del Museu, la seva història, la seva col·lecció i tota la seva activitat expositiva i programàtica. El Repositori preserva i dóna accés a enregistraments audiovisuals d’activitats i seminaris, enregistraments sonors de visites guiades i entrevistes, materials de difusió i reportatges fotogràfics d’exposicions, entre molts d’altres. Aquest fons, en constant creixement, reflecteix la memòria històrica de la institució.
Tots els continguts d'aquesta col·lecció són accessibles des de la sala de lectura de la Biblioteca del MACBA. Plaça dels Àngels, 8 08001 Barcelona. De dilluns a dijous, de 10 a 19 h. Per a més informació contacta amb: arxiu@macba.cat
Els continguts restringits d'aquesta col·lecció són accessibles des de la sala de lectura de la Biblioteca del MACBA. Plaça dels Àngels, 8 08001 Barcelona. De dilluns a dijous, de 10 a 19 h. Per a més informació contacta amb: arxiu@macba.cat
L’Arxiu del Centre d’Estudis i Documentació MACBA recull un conjunt de fons documentals, generats per l’activitat de persones i entitats vinculades a les pràctiques artístiques contemporànies. Alguns dels continguts d’aquests fons, com negatius i fotografies, correspondència, diaris personals i altres documents, sovint únics, són digitalitzats i es poden consultar a través del Repositori Digital.
El Fons Joan Brossa es troba custodiat a l’Arxiu del MACBA sota un conveni de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Joan Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta va heretar una part del seu fons) i el mateix MACBA. Es calcula que l’arxiu personal de Joan Brossa consta aproximadament de 52.000 documents; el fons està format per una gran varietat de materials. Trobareu més documents relacionats amb Joan Brossa en altres fons i col·leccions documentals .
El Fons Joan Brossa es troba custodiat a l’Arxiu del MACBA sota un conveni de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta va heretar una part del seu fons) i el mateix MACBA. Es calcula que l’arxiu personal de Joan Brossa consta aproximadament de 52.000 documents; el fons està format per una gran varietat de materials. Aquesta col·lecció conté la digitalització de correspondència pertanyent al seu fons.
El Fons Joan Brossa es troba custodiat a l’Arxiu del MACBA sota un conveni de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Joan Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta va heretar una part del seu fons) i el mateix MACBA. Es calcula que l’arxiu personal de Joan Brossa consta aproximadament de 52.000 documents; el fons està format per una gran varietat de materials. Aquesta col·lecció conté la digitalització de les pel·lícules i els enregistraments de vídeo pertanyents al seu fons.
El Fons Joan Brossa es troba custodiat a l’Arxiu del MACBA sota un conveni de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Joan Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta va heretar una part del seu fons) i el mateix MACBA. Es calcula que l’arxiu personal de Joan Brossa consta aproximadament de 52.000 documents; el fons està format per una gran varietat de materials. Aquesta col·lecció conté la digitalització dels enregistraments sonors pertanyents a aquest fons.
El Fons Joan Brossa es troba custodiat a l’Arxiu del MACBA sota un conveni de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Joan Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta va heretar una part del seu fons) i el mateix MACBA. Es calcula que l’arxiu personal de Joan Brossa consta aproximadament de 52.000 documents; el fons està format per una gran varietat de materials. Aquesta col·lecció conté la digitalització de fotografies pertanyents al seu fons.
El Fons Joan Brossa es troba custodiat a l’Arxiu del MACBA sota un conveni de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Joan Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta va heretar una part del seu fons) i el mateix MACBA. Es calcula que l’arxiu personal d’en Brossa consta aproximadament de 52.000 documents; el fons està format per una gran varietat de materials. Aquesta col·lecció conté la digitalització de manuscrits de la seva obra artística i literària, documents produïts durant la preparació d’edicions, entre d’altres documents.
El fons donat al MACBA es va crear gràcies a l’intercanvi artístic amb diferents artistes postals de tot el món, a partir de convocatòries de “Merz Mail” i, sobretot, a partir de la correspondència habitual de Sousa amb un grup més reduït de corresponsals amb els quals tenia certa amistat i afinitat, com els artistes sud-americans Edgardo Antonio Vigo (Argentina), Clemente Padín (Uruguai) i Guillermo Deisler (xilè que en aquesta època vivia a Alemanya); els nord-americans John Held, Gerard Barbot, Jas W. Felter i Ray Johnson; i els europeus Vittore Baroni, Guy Bleus i Ruud Janssen. El fons conté material divers de l’arxiu “Merz Mail” relacionat amb l’art postal, que inclou des de correspondència fins a targetes postals, sobres, material gràfic i objectes d’Edgardo Antonio Vigo i Ray Johnson entre d’altres, així com publicacions i segells d’artista.
El fons donat al MACBA es va crear gràcies a l’intercanvi artístic amb diferents artistes postals de tot el món, a partir de convocatòries de “Merz Mail” i, sobretot, a partir de la correspondència habitual de Sousa amb un grup més reduït de corresponsals amb els quals tenia certa amistat i afinitat, com els artistes sud-americans Edgardo Antonio Vigo (Argentina), Clemente Padín (Uruguai) i Guillermo Deisler (xilè que en aquesta època vivia a Alemanya); els nord-americans John Held, Gerard Barbot, Jas W. Felter i Ray Johnson; i els europeus Vittore Baroni, Guy Bleus i Ruud Janssen. El fons conté material divers de l’arxiu “Merz Mail” relacionat amb l’art postal, que inclou des de correspondència fins a targetes postals, sobres, material gràfic i objectes d’Edgardo Antonio Vigo i Ray Johnson entre d’altres, així com publicacions i segells d’artista. Aquesta col·lecció conté la digitalització d'obres d'art postal pertanyents al seu fons.
El fons donat al MACBA es va crear gràcies a l’intercanvi artístic amb diferents artistes postals de tot el món, a partir de convocatòries de “Merz Mail” i, sobretot, a partir de la correspondència habitual de Sousa amb un grup més reduït de corresponsals amb els quals tenia certa amistat i afinitat, com els artistes sud-americans Edgardo Antonio Vigo (Argentina), Clemente Padín (Uruguai) i Guillermo Deisler (xilè que en aquesta època vivia a Alemanya); els nord-americans John Held, Gerard Barbot, Jas W. Felter i Ray Johnson; i els europeus Vittore Baroni, Guy Bleus i Ruud Janssen. El fons conté material divers de l’arxiu “Merz Mail” relacionat amb l’art postal, que inclou des de correspondència fins a targetes postals, sobres, material gràfic i objectes d’Edgardo Antonio Vigo i Ray Johnson entre d’altres, així com publicacions i segells d’artista. Aquesta col·lecció conté la publicació P.O.BOX.
Aquest fons es va generar arran de l'activitat del grup entre el 1977 i el 1983. Reuneix documents que permeten conèixer els diversos projectes de vídeo social que van dur a terme, així com la seva organització interna. Inclou una extensa col·lecció de fotografies dels rodatges i sessions de treball.
El Fons Xavier Miserachs, custodiat per l’Arxiu del MACBA sota un conveni de dipòsit a 25 anys, està format per unes 80.000 imatges fotogràfiques (negatius, transparències, fulls de contacte), documentació relacionada amb la seva activitat professional, i publicacions procedents de la seva biblioteca personal. Al Repositori es poden consultar més de 2.000 fulls de contacte, uns 750 negatius i transparències, així com uns 300 documents textuals.
El Fons Xavier Miserachs, custodiat per l’Arxiu del MACBA sota un conveni de dipòsit a 25 anys, està format per unes 80.000 imatges fotogràfiques (negatius, transparències, fulls de contacte), documentació relacionada amb la seva activitat professional, i publicacions procedents de la seva biblioteca personal. Al Repositori es poden consultar més de 2.000 fulls de contacte, uns 750 negatius i transparències, així com uns 300 documents textuals. Aquesta col·lecció conté la digitalització dels fulls de contacte pertanyents a aquest fons, així com la d’una selecció de negatius, diapositives i transparències.
El Fons Xavier Miserachs, custodiat per l’Arxiu del MACBA sota un conveni de dipòsit a 25 anys, està format per unes 80.000 imatges fotogràfiques (negatius, transparències, fulls de contacte), documentació relacionada amb la seva activitat professional, i publicacions procedents de la seva biblioteca personal. Al Repositori es poden consultar més de 2.000 fulls de contacte, uns 750 negatius i transparències, així com uns 300 documents textuals. Aquesta col·lecció conté la digitalització de la correspondència i d’altres documents textuals pertanyents a aquest fons.
Continguts procedents de diverses col·leccions del Repositori Digital MACBA que han estat seleccionats sota un criteri temàtic per oferir noves lectures relacionades amb exposicions, amb activitats organitzades pel Museu i, en general, amb les línies programàtiques del MACBA.
Part dels documents que alberga el Fons Històric MACBA es troba en suport analògic. Dia a dia, l'Arxiu MACBA digitalitza aquests materials per a la seva preservació i difusió. En aquesta col·lecció es poden consultar enregistraments audiovisuals d'exposicions organitzades pel MACBA durant els anys 90 que es trobaven en VHS i que s'han digitalitzat.